Cabana ta e o afacere sau e doar venit ocazional?
Dragă proprietar de cabană, nu vreau să te supăr, ci vreau să te ajut. Vreau să pornești cu acest gând în minte înainte de a citi rândurile care urmează, așa că sper că titlul articolului meu de pe blog nu te-a imflamat.
De câteva luni de când am pornit proiectul am avut întâlniri cu zeci de proprietari de cabane din România, cei mai mulți din Maramureș, dar și cu alții de prin Vatra Dornei, Toplița, Făgăraș, Bihor, Cluj. Ști care e punctul comun pe care 90% din ei îl au?
Nu, nu e vorba că toți au câte o cabană sau mai multe, ci faptul că acea cabană nu e afacerea lor, e doar o formă de a-și suplimenta veniturile, ceea ce mi se pare cât se poate de greșit. O cabană nu e pătrunjelul în exces din grădină pe care îl vinzi în fața casei, pentru a face 5 lei pe zi în plus pe lângă salariu, o cabană este o afacere de sine stătătoare care îți poate aduce venituri luna frumoase de tot, chiar de câteva mii de euro. Trebuie doar să știi cum.
Câți proprietari de cabane am întâlnit, doar locații una și una și super atrăgătoare, nici unul nu era total dedicat cabanei și nu a făcut din ea o afacere. Fiecare dintre ei avea un alt loc de muncă, o altă firmă care îi asigura traiul zilnic iar acest lucru nu e tocmai de bun augur dacă vrei să faci turism de calitate. Ce-i drept românul nici nu e obișnuit să lucreze puțin și să câștige mult, dar dacă vrei să faci din cabana ta o afacere e nevoie să poți răspunde la telefon și mai ales să poți să te prezinți la locație în orice zi a săptămânii.
Ce faci dacă nu poți? Păi ai doar 2 variante:
- Pierzi clientul respectiv la care nu îi răspunzi la telefon sau la care nu îi poți arăta locația pentru că tu ești la un loc de muncă, 8 ore și nu ai cum să faci altceva, pentru că te vede șeful sau nu ai voie să ții telefonul personal la tine.
- Pui pe cineva să lucreze pentru tine și tu te alegi doar cu banii, nu și cu stresul
Da, sună utopic și ireal să poți să ai o cabană, să nu muncești deloc la ea și să câștigi bani frumoși, să zicem 2000 de euro pe lună, nu?
Vrei să afli cum?
Păi să vedem ce activități ai de făcut pentru cabană:
În primul rând ai de răspuns la telefon, de verificat disponibilitatea, de facturat și de trimis factura clientului. Toate acestea le putem face pentru tine noi, cei de la cabanesipensiuni.ro împreună cu echipa de agenți de turism pe care o avem în spate.
Ba nu facem doar atât, ci ne ocupăm de toată partea de marketing pentru tine, de tot ce înseamnă pagina de facebook, de textele de promovare, de prezentarea cât mai atractivă a cabanei. Totul se rezumă sub egida „Preluarea administrării rezervărilor” – tu rămâi în continuare proprietarul cabanei, dar altcineva se ocupă de toata treaba rezervărilor si facturilor pentru tine. Tot ce mai ai de făcut e ca la sfârșit de lună să faci o factură către noi pentru a-ți primi în cont toți banii de pe rezervările din acea lună.
La partea de curățenie poți angaja o persoană part time sau să delegi sarcina unei firme de curățenie, care să preia așternuturile și prosoapele, să le spele, să le înlocuiască și să facă curat în locul tău. Costurile sunt infime, raportate la câștiguri.
Ce mai ai tu de făcut?
Chiar nimic, pentru că și cheia o poți lăsa într-un suport securizat de unde să o ia clientul, pe baza unui cod pe care îl schimbi când vrei tu, ca să nu riști să îți fure cineva cheia.
Dar asta nu se va întâmpla, pentru că dacă lași rezervările în grija noastră, nu prea va avea când să vină „hoțul” pentru că îți va fi plină cabana mai zi de zi. Și nu vindem castraveți grădinarului ci o demonstrează ceea ce am făcut până acum la multe cabane cu care am început colaborarea de 3 sau 4 săptămâni.
Apropo, cabana ta mai are zile libere în septembrie în timpul săptămânii?
Pentru că noi, la cabanele pe care le administrăm, nu mai avem nici o zi disponibilă până la mijlocul lui octombrie și căutăm noi cabane pe care să le umplem de turiști dornici de experiențe inedite.
Dacă după acest articol consideri că ai nevoie de noi, caută-ne fie pe Facebook fie la numărul de telefon: 0769053322
Claudia
Tocmai cautam aceasta informatie de ceva vreme. Dupa 6 ore de cautare continua pe Google, in sfarsit am primit-o pe site-ul tau. Ma intreb care este lipsa strategiei Google care nu plaseaza acest tip de site-uri informative in fruntea listei. In mod normal, site-urile de top sunt pline de gunoaie.