Caută
Devino gazdă
  • Wishlist gol.

Favorite:0 proprietăți

Sign In
/* */

Reguli noi privind inchirierea camerelor in scop turistic

Începând cu veniturile obținute în acest an, cei care închiriază una sau mai multe camere în scop turistic aplică reguli fiscale noi. Printr-o lege venită la finele lui 2020, Parlamentul a clarificat unele aspecte legate de aceste tipuri de venituri în Codul fiscal și a stabilit, pentru cei care închiriază până la cinci camere anual, că aplicarea normelor de venit este obligatorie, nemaiexistând alternativa folosirii sistemului real (pe venituri realizate efectiv), ceea ce înseamnă că indiferent de valoarea veniturilor pe care le obțin, ei vor fi obligați să plătească la stat impozit și contribuții raportate la normele de venit stabilite de Fisc.

Legea nr. 296/2020 care a modificat Codul fiscal începând din prima zi în acest an a adus completări și prevederi noi și în materia închirierilor făcute de persoanele fizice în scop turistic. 

O primă modificare adusă de noua lege definește mai clar închirierile în scop turistic: „Închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuințele proprietate personală, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislației specifice, reprezintă oferirea posibilității de ședere pentru o perioadă de minimum 24 de ore și maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătorește în scop turistic în afara mediului său obișnuit de viață”.  

O a doua chestiune are impact direct pentru toți cei care închiriază în acest fel camere din locuințe se referă la modul de stabilire a impozitului. Cei care, anual, închiriază cel mult cinci camere folosesc pentru impozitare normele de venit stabilite de Ministerul Economiei – normele de venit nu erau impuse până anul acesta celor care închiriau în acest mod, fiind posibilă folosirea sistemului real de stabilire a venitului net. „(4) Veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între unu și 5 camere inclusiv, în cursul unui an fiscal, se determină pe baza normei anuale de venit. În cazul depășirii numărului de 5 camere de închiriat în cursul aceluiași an fiscal, determinarea venitului se efectuează pe baza normei anuale de venit pentru întregul an fiscal.(5) În cazul depășirii numărului de 5 camere de închiriat în cursul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor determinarea venitului net se realizează în sistem real și se supune impunerii potrivit prevederilor cap. II – Venituri din activități independente”, prevăd, mai exact, noile prevederi din Codul fiscal. Atenție! Acest nou mod de stabilire a venitului la care se aplică impozitul nu se aplică veniturilor obținute în trecut, adică până la 1 ianuarie 2021, ci abia veniturilor obținute din acest an. 

O a treia modificare importantă, mai exact, o prevedere nou-introdusă se referă la faptul că sunt considerate venituri din închirierea în scop turistic a camerelor din locuințele proprietate personală indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea. Chestiunea nu era clarificată până la 1 ianuarie în Codul fiscal.

În situația în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din anul de realizare a venitului”, stabilește o altă prevedere nou-introdusă în Codul fiscal. Practic, nu ne mai uităm la cursul lunar.

Depunerea declarației unice pentru veniturile din acest an

O altă chestiune importantă din noua lege e că cei care încep activitatea de închiriere în scop turistic în cursul anului nu mai trebuie să depună declarația unică pentru venitul estimat în maximum 30 de zile.

Cei care trebuie să aplice normele de venit, adică cei care închiriază cel mult cinci camere anual, pot ajuta normele în funcție de când au început să realizeze aceste venituri și de momentul când s-a terminat perioada de închiriere, iar declarația unică o depun până la 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului – practic, pentru veniturile din acest an, cărora li se aplică noile reguli, declarația unică se depune până la 25 mai 2022, moment până la care contribuabilii vor avea, cu certitudine, la dispoziție normele de venit, aduse la cunoștința publicului prin organele fiscale din țară.

Pentru cei care închiriază mai mult de cinci camere anul acesta, declarația unică se depune, de asemenea, până la 25 mai anul viitor. Impozitul datorat de calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Articol realizat de avocatnet.ro

Design cabane Prev Post
Amenajările interioare fac diferența
Next Post
Cum să faci o cerere de cazare ca să primești ce te interesează

Adaugă comentariu

Your email is safe with us.

Închide

Înregistrează proprietate pe platforma noastră

    Prin trimiterea formularului sunt de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica GDPR a site-ului.

    Close

    Your cart

    Devino gazdă